Aromaterapie na porodním sále

Aromaterapie na porodním sále

Aromaterapie na porodním sále

Nemocnice Kadaň se dlouhodobě snaží budoucím i stávajícím maminkám co nejvíce zpříjemnit pobyt v naší porodnici. V Centru aktivního porodu (CAP) máme nejrůznější pomůcky, které ženám pomáhají zvládnout porod ve větší psychické pohodě. V našich porodních pokojích může žena například využít pro vzpřímenou polohu při porodu speciálně tvarovanou porodní stoličku, dopřát si teplou koupel k úlevě od bolestí při kontrakcích nebo použít závěsný šátek, porodní vak, žebřiny, žíněnku či gymnastický míč. Porodní asistentky na přání budoucím maminkám mohou také pro uvolnění porodních cest připravit bylinnou napářku nebo provést jemnou masáž zad.

Na porodním sále rozšiřujeme péči o odbornou aromaterapii, která může nastávající mamince ulevit od psychického vypětí, odbourat stres a přispět tak k harmoničtějšímu průběhu porodu.

Aromaterapie podporuje, zlepšuje a udržuje psychickou i fyzickou kondici organismu a využívá zejména síly éterických olejů, které se získávají procesem destilace z rostlinných vonných látek zvaných silice, jež vznikají v různých částech rostliny jako květ, list, kůra, kořeny, semena nebo plody. Silice chrání rostlinu před škůdci, býložravci, hmyzem a mají nejen antivirové, antibakteriální a antiplísňové účinky, ale ochrání i před UV zářením.

Jak si může maminka vybrat ten správný éterický olej?

Musí jí vonět, být příjemný, potom dodává organismu to, co mu chybí, harmonizuje. Pokud mamince olej z nějakého důvodu nevoní, není jí příjemný, není pro ni v danou chvíli vhodný a může podporovat disharmonii.

Na porodním sále v Nemocnici Kadaň aplikujeme aromaterapii formou difuzéru, hydrolátu, rozprašovače nebo masáže. Naše speciálně proškolené porodní asistentky Vám rády pomohou s výběrem správné vůně a metody aplikace. K dispozici máme vůni jasmínu, růže, levandule, geránia, pomeranče, jedle, grapefruitu, citronu a lemongras. 

Aromaterapie se stala nedílnou součástí nabídky během porodu pro budoucí maminky, u kterých se těší čím dál větší oblibě.